• Published in Månedens gæst

Fodbold vs. dans hvis du spørger fysioterapeuten

Alan Hansen, tidligere fodboldspiller
Fysioterapeut med egen klinik sammen med Lars Rud siden 1988
Motionerer med løb og cykling

Alan Hansen - månedens gæst

En tidligere fodboldspiller fra bl.a. VB, KIF og Randers Freja som månedens gæst på dancezone.dk? Lad mig forklare:-) Umiddelbart skulle man ikke tro at en mand fra fodbold-verdenen ville interessere sig meget for dansens verden, men jf. Alan kan der drages flere paralleller - og både i forhold til social, mental og fysisk sundhed sporer jeg en vis overvægt af roser til dansen. Mens fodbold samler nationer, har dansen en unik evne til at samle mennesker på tværs af nationer. Dans er et slags fælles sprog - en måde at kommunikere et budskab på igennem musik og bevægelse. I begge sportsgrene er alle sanser i spil, men med dans får man en ekstra dimension; en anderledes måde at udtrykke sig på, hvor kun fantasien sætter grænser for hvordan en koreografi udføres. Michael Laudrup har engang udtalt at fodbold er lidt ligesom dans i forhold til at udføre kunstnerisk og velkoordineret benarbejde. Der skal en vis portion rytmesans til at danse med sin bold. 'Selvom en fodboldspillers force også ligger i benarbejdet, har dansere nok mere smidighed i både fødder, ben og krop,' erkender Alan dog 'Og der er også mere teknik indblandet i en dansers træning i forhold til at sætte fødderne rigtigt. Flotte fødder kommer vi nok aldrig til at sige om os med fodboldstøvler!'. Måske kunne fodboldspillere lige frem have en fordel, hvis de fra en tidlig alder også lærer at danse? Det spørgsmål må vi indtil videre lade stå hen i det uvisse.

Burde alle drenge lære at danse?

Generelt er der en kulturel opfattelse af, at fodbold er for drenge og dans hovedsageligt for piger. Der er heldigvis løsnet lidt op på den opfattelse de seneste år, så flere piger og kvinder finder vej til fodboldklubberne og flere drenge og mænd synes det er attraktivt at lære at danse. Måske fordi det er lidt sejt at kunne imponere pigerne med nogle seje moves:-) Ud over at blive god til at danse, har drengene og deres forældre måske også set fordelen i alle de positive ting, der følger med danseundervisningen. Du lærer at kontrollere dine bevægelser på en anderledes måde i dans end i fodbold og det er godt for motorikken at kunne koordinere fødder, ben og arme til musik. Dans kombinerer bevægelse, kontakt og det sociale på en helt unik måde, som har en evne til at skabe glæde og trivsel. Alan og jeg kan hurtigt blive enige om, at dans med fordel kunne fylde mere i skolen, da børns koncentrationsevne og indlæringsevne styrkes igennem dans. Dermed kunne både piger og drenge blive introduceret til dansens verden på en naturlig måde.

Har du en flot holdning?

Mens de lidt stivbenede fodboldspillere leverer smukt fodbold, beundres mange dansere for deres flotte holdning, hvilket Alan bifalder. Det er vigtigt for hele kroppens system, at kroppen er i balance. Nervesystemet fungerer bedst, når ryggen er rank og nakken lang. Og så ser det også bare bedre ud, hvis du kommer ind i et lokale med en flot holdning og oprejst pande. Din kropsholdning siger meget om, hvordan du har det. I følge Alan må man ikke underkende, hvor vigtigt det er at have fokus på sin kropsholdning. 'Det er ikke for sjovt, at eksperterne råder dig til at gå ud i naturen og kigge op på trætoppene og himlen i stedet for at sidde med dårlig nakkeholdning og kigge ned i en telefon eller iPad i timevis,' siger Alan. 'Ud over et mindre smertefuldt liv med en bedre balance, har det også indvirkning på din mentale tilstand.' Det er godt givet ud at træne sin kropsholdning dagligt.

3 tips til en flot kropsholdning:

1) Bækkenkontrol - undgå 'strutmås'! Når du går, så prøv at skyd numsen fremad, så du føler at du skubber dig selv frem med numsen. (Det kan føles ret unaturligt i starten....)

2) Rygsøjlekontrol eller Long tall Spine. Ret ryggen! Giv rygsøljen de bedste betingelser for at udføre sin opgave, nemlig at holde dig oprejst.

3) Korrekt hovedposition (Retraktion) - forestil dig at du har en snor bundet i baghovedet og at der er en, der hiver i snoren, så din pande sænkes lidt og du får dobbelthagefornemmelse.  

Vidste du at dans styrker dine kognitive evner?

Jeg har et slogan, der hedder 'Life is better when you dance' og det tyder faktisk på, at der er noget om snakken. Lad mig afslutte denne 'hyldest til dansen' med lidt evidensbaseret viden om dansens virkning på hjernen:

Dans er ikke kun godt for hele dit bevæge-system, din vestibulære sans (balancen) og dit syn, herunder dit perifere system (orienteringssansen). Hjerneforskere har dokumenteret, at dans også gør din hjerne mere skarp i forhold til dine kognitive reaktioner, dvs. dine mentale funktioner når det gælder opmærksomhed, hukommelse, planlægningsevne og problemløsning og som nævnt indlærings- og koncentrationsevne. Når du kombinerer bevægelse og motion med musik, forstærker du effekten på de hjerneceller, der danner signalstoffet Dopamin, som f.eks. parkinson-ramte mangler. Dans er for mange sygdomsramte lige så godt som medicin - og måske endda bedre, da der ikke er bivirkninger forbundet med dans!

#LifeIsBetterWhenYouDance

 

Læs også: Hvad er det danseskolerne kan, som fodboldklubberne ikke kan?

 


Læs mere om Alan og Løbeklinikken

Løbeklinikken, også kendt under navnet Klinik for Fysioterapi, ligger på Danmarksgade 46, 7000 Fredericia.

Se mere på deres hjemmeside: www.loebeklinikken.dk

 


 

Det skal danses væk!

Lisa Bærentsen har selv været dér, hvor energiniveauet på grund af overbelastning var helt i bund og hun havde svært ved at slæbe sig af sted til noget som helst. Men hun har også oplevet, hvad dansen gjorde for hende, da hun var allerlængst nede.

Derfor tilbyder Lisa danseundervisning, hvor der bliver taget særlige hensyn til de behov, du måtte have i forhold til lydniveau, balanceøvelser og det sociale aspekt. Her er det helt ok at sætte sig ud på en stol undervejs i undervisningen eller gå før tid, uden at der er nogen, der kigger skævt til dig.

Hendes mission med denne form for undervisning er, at 'Det skal danses væk!'. At give dig energi gennem bevægelse til god musik.

Tag fat på Lisa, hvis du vil høre mere: www.dancezone.dk/om/kontakt

 


 

Log ind eller Opret bruger