• Published in Dansebloggen

Hvad er det danseskolerne kan, som fodboldklubberne ikke kan?

Vi kender nok alle det med at være i en sammenhæng, hvor det kan være en udfordring at skabe ro i en stor børneflok, gør vi ikke? Tænker du på den seneste børnefødselsdag eller... måske din søns fodboldtræning, hvor du indgår i en træner-turnus?

Det med fodboldtræning kender jeg intet til, da vores største på 11 år er en ikke-fodbold-pige og vores tvillingedrenge på 5 år ikke er begyndt til fodbold endnu. Jeg må indrømme, at jeg lige spidsede ører, da vi havde besøg af en gæst, der indviede os i en problematik omkring uro på hans søns fodboldhold. Han var øjensynligt noget overrasket over, hvor svært det var at fastholde børnenes opmærksomhed og var kommet til den konklusion, at den manglende disciplin måtte italesættes, hvis børnene skulle få et godt udbytte af træningen. Han havde derfor foreslået træner-teamet nogle forskellige værktøjer, som de kunne tage i brug med det mål at højne kvaliteten af træningen.

Det gav mig som danseentusiast stof til eftertanke. Jeg kunne jo sagtens se en indlysende forskel på danseskolernes univers, som jeg kender så godt og så fodboldklubberne med deres overtal af drenge. En flok drenge har klart mere krudt bagi end et dansehold, hvor drenge er i skyhøj kurs. Men alligevel tænkte jeg: Hvad er det danseskolerne kan, som fodboldklubberne ikke kan? Uro er ikke et issue, når vi kaster os ud i nye trin og danser til god musik med en flok motiverede elever, der har glædet sig hele ugen til at komme til dans.

Når jeg snakker med garvede folk i danseverdenen, der har undervist siden danseskolerne var forbeholdt overklassens børn og til i dag, hvor dans heldigvis er blevet populært hos den brede befolkning - og vælges af interesse fremfor tvang - kommer vi op med denne forklaring:

Der er en helt særlig kultur på en danseskole, hvor børn ikke bare lærer at danse, men også at indgå i sociale sammenhænge med respekt for hinanden. Der er mange traditioner, som nye dansere lynhurtigt opfanger og tager til sig. Og så tolereres det bare ikke, at nogen hænger i gardinerne eller ikke deltager i undervisningen. Vi kan hurtigt blive enige om, at koncentration simpelthen er en forudsætning for at begive sig ind i dansens verden, for ellers kan man jo ganske enkelt ikke følge med, når musikken bliver sat på. Og uanset om du danser pardans eller som hold, er du en del af et unikt samspil med andre, som er afhængigt af den enkeltes indsats. Det i sig selv motiverer til at være godt med hele vejen igennem.

I en koreografi kender du hele tiden dit næste step og du koncentrerer dig om at udføre det bedst muligt. Her har vi måske fat i fodboldklubbens største udfordring i forhold til gode indlærings-rammer for en gruppe krudtugler, der skal jagte en bold; en fodboldkamp er jo ikke indøvet på forhånd.

Samtidig er det kendt stof for de fleste af os, at børn trives bedst i kendte rammer, hvor der er klare regler - og det får de nu engang bedst, når der er mindst et kendt ansigt hver gang. Jeg gætter på at det nævnte issue er knap så udbredt i klubber med en fast træner, som børnene kender og derfor ved præcist hvilke regler der gælder.

Summa summarum kan vi hilse fra danseverdenen og sige, at vi på en eller anden magisk måde oplever at tiden flyver afsted og vi vil med glæde invitere dit fodboldhold på besøg, hvis I ikke tror os... Men pas på, det er ikke sikkert, I får jeres drenge med hjem igen:-)

Lisa, dancezone.dk


Månedens gæst hylder dansen!

I mit møde med Alan Hansen fra Løbeklinikken i Fredericia har jeg udforsket dansens betydning for kroppen set med en fysioterapeuts briller.

Alan er kendt som specialist i balance og kognitive øvelser. Han har spillet fodbold på højeste niveau, før han blev udøvende fysioterapeut fra egen klinik og nu også fungerer som idrætsfysioterapeut for håndboldklubben KIF Kolding København.

Så lur mig om ikke indlægget får et twist af battle mellem fodbold og dans, der tilsyneladende er to vidt forskellige sportsgrene...

Glæd dig til at læse Alan's hyldest til dansen:

Fodbold vs. dans hvis du spørger fysioterapeuten

Lisa

 


Om dancezone.dk

dancezone.dk er en danseportal/-blog for dig, der elsker dans og ikke kan få nok af det!!

Det er din indgang til dansens mangfoldige univers - et univers der er så STORT og SPÆNDENDE, at det fortjener sin helt egen side!

dancezone.dk tilbyder naturligvis også danseundervisning!

Læs mere på www.dancezone.dk/danseskolen


 

 

Log ind eller Opret bruger